Jimi Hendrix

Filed under: Musiikkia — admin @

Kaikkien aikojen kitaransoittaja, musiikkilegenda ja nero, siinä muutamia luonnehdintoja Jimi Hendrixistä. Hän sai sähkökitarasta irti soundeja, joita moni kitaristi ei tiennyt siinä edes piilevän ja hän ehti lyhyen elämänsä aikana tehdä lähtemättömän jäljen musiikkiin ja sen kehitykseen.

Jos taiteen tekoon tarvitaan vaikea lapsuus, oli se asia Jimi Hendrixin kohdalla kunnossa. Hänen äitinsä Lucille oli vain 17-vuotias saadessaan Jimin, eikä suhde Al-isään ollut helppo. Jimi asuikin milloin missäkin oman kodin lisäksi, sukulaisten ja tuttavien sohvalla ja mistä yösijan sai. Isä kannusti kuitenkin Jimiä kitaransoittoon ja antoi tälle ensimmäiseksi soittimeksi vanhan ukulelen ja sitten ensimmäisen kitaran.

Musiikista tulikin Hendrixille turvapaikka ja hän perusti ensimmäisen bändinsä 16-vuotiaana. Hän keikkaili taustamuusikkona sellaisille tähdille kuten Sam Cooke, Little Richard ja B.B.King. Sitten 24-vuotiaana hän sai brittiläisen managerin, Chas Chandlerin, joka taivutteli Hendrixin muuttamaan Lontooseen. Siellä hän perusti legendaarisen Jimi Hendrix Experiencen.

Hendrix saavutti mainetta Lontoossa, ja sen ajan supertähdet kuten Beatles, The Rolling Stone ja toinen huippukitaristi Eric Clapton olivat hänen suurimpia fanejaan. Claptonille kuitenkin selvisi kantapään kautta, miten hyvä Hendrix oli, kun Hendrix soitti hänet pois lavalta jammailusessiossa.

Hän julkaisi ensimmäisen albuminsa ”Are You Experienced” vuonna 1967 ja esiintyminen Montereyn Pop Festivaalilla, jonka päätteeksi hän sytytti kitaransa tuleen, sytytti myös amerikkalaisten sydämet ja teki heistä vannoutuneita faneja. Hän julkaisi toisen albuminsa ”Axis: Bold As Love” samana vuonna ja esiintyi Woodstockissa, jossa nähtiin ja kuultiin hänen esittämänään legendaarinen versio USA:an kansallislaulusta ”The Star Spangled Banner”.

Jimi Hendrix on legenda, jota on kunnioitettu kuolemansa jälkeen monin tavoin. Yksi niistä on NetEntin Rock Series-sarjaan kuuluva kolikkopeli, jota voi pelata Hendrixin hittibiisien soidessa taustalla. Rock Seriesiin kuuluvat myös Motörhead ja Guns N’ Roses-slotit.

Hendrix kuoli huumeiden yliannostukseen vuonna 1970, vain 27-vuotiaana, mutta hänen suosionsa ja vaikutuksensa jatkuu yhä. Sellaiset artistit kuten Prince, Lenny Kravitz ja Erykah Badu ovatkin saaneet inspiraationsa hänen tyylistään.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.